Geplaatst op door & geplaatst onder categorie Blog.

Afgelopen week kreeg ik een Whatsapp berichtje dat de BLOS (Bestuurscommissie voor de lichamelijke opvoeding en sport) te Borne heeft besloten om per direct de kunstgrasvelden voor de jeugd onder de 18 te sluiten, totdat er meer bekend is wat betreft de gevaren van het spelen op kunstgras. De rubberen korrels zouden namelijk kankerverwekkend zijn. Dit blijkt althans uit het onderzoek dat gepresenteerd is bij Zembla op 5 oktober. Ook in enkele andere gemeentes is door de gemeente of voetbalclub besloten voorlopig niet op kunstgras te voetballen.

Naar mijn mening is dit een moedige en goede beslissing van de hoge heren binnen de gelederen van de clubs en/of gemeentes. Echter zijn er ook heel veel tegenstanders wat betreft deze beslissing. De Twentse man ziet waarschijnlijk de bui al hangen om met vrouwlief in het weekend de boodschapjes te doen of een gezellig kopje koffie te drinken met een stukje appeltaart er naast. Het Twentse huwelijk heeft daar blijkbaar een oplossing voor: rolverdeling! De één zorgt voor de boodschappen en de ander zit na de tijd met teamgenoten een biertje te happen na een middagje rellen langs het voetbalveld. Gelukkig is de Kelly Family karavaan weer uit Twente verdwenen en is het nog iets te vroeg voor de eerste kerstmarkten. Laten we hopen dat er snel uitsluitsel komt over de gevaren van kunstgras.

De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen in Nederland sluiten sport en spel uit in de dekking van de verzekering.

Wat vindt u? Stelt u zich nou voor dat u of één van uw dierbaren daadwerkelijk ziek zou zijn geworden van het voetballen op kunstgras. Wie is er in uw ogen dan aansprakelijk? Bent u van mening dat dit uw eigen risico is of vindt u dat de verantwoordelijkheid ligt bij de club of gemeente? Of is de fabrikant van de bekende rubbergranulaat hier aansprakelijk voor aangezien zij het product verkopen?